Vacsora ötletek

Pizza

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók:

Az alaptésztához:

  • 50 dkg Belbake lisztkeverék gluténmentes 
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 dkg só
  • 45 dkg langyos víz
  • 2 ek étolaj

A házi pizzaszószhoz:

  • 5 dl paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db bazsalikom levél
  • 2 tk oregano
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint cukor

Elkészítési javaslat:

  1. A pizza-, lángosalaptésztához a langyos vizet, a cukrot egy keverőtálba mérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és egynemű tésztát gyúrunk, közben az olajat is ráöntjük.
  2. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük kb. 30 percig. A kissé megkelt tésztából ezután készülhet a lángos, illetve a pizza. Ebből a mennyiségből kb. 4 pizza vagy 8 db lángos készíthető. A lángoshoz 8 egyenlő részre osztjuk a tésztát, és bucikat formázunk belőle, majd ezeket enyhén olajos felületen kinyújtjuk kb. 3 mm vastag korongokká.
  3. A kinyújtott tészták mindkét oldalát megsütjük bő, forró olajban aranybarnára. A lángost ízlés szerint tálaljuk.
  4. A pizzához a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk kb. fél cm vastag korongokká, majd a pizzasütő formára tesszük. A 220 fokra előmelegítjük, majd 8-10 perc alatt elősütjük a lapokat.
  5. A pizzaszószhoz az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és botmixer segítségével simává turmixoljuk. Ezután rátesszük az ízlés szerinti feltétet, megszórjuk reszelt sajttal a tetejüket, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.




Szilvásgombóc

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók (14 gombóchoz):

  • 500 g főtt, tört burgonya
  • 2 g só
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 3 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 250 g It's us Miklós univerzális plusz mix gluténmentes lisztkeverék
  • 40 g vaj (vagy margarin)

Töltéséhez:

  • 400 g magozott szilva
  • 30 g cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj

Forgatáshoz:

  • 40 g vaj (vagy margarin)
  • 20 g cukor
  • 60 g gluténmentes zsemlemorzsa

Elkészítési javaslat:

  1. Szilvát megmosom, kimagozom, négyfelé vágom.

  2. Megszórom cukorral, mert sajnos nincs édes íze, ízesítem fahéjjal, állni hagyom.

  3. Sós vízben megfőzött burgonyát leszűröm, összetöröm, hűtöm.

  4. A tészta hozzávalóiból egy lágy puha tésztát gyúrok. Vizet sóval forrni teszem.

  5. A tésztát nem szoktam kinyújtani hanem egy baba öklömnyi tészta gombócot kezembe veszek, tenyeremben kissé állapítom, közepébe szilvát teszem és össze csomagolom, ki gömbölyítem.

  6. Így készítem, míg el nem fogy az összes tészta. Mire végzek a víz is felforr.

  7. Gombócokat forrásban lévő vízbe teszem, pár percig főzöm, míg feljön a víz tetejére.

  8. Szűrőlapáttal kiszedem egy tálba. Nagyobb serpenyőben vajon lepirítom a gluténmentes zsemlemorzsát, mikor szép arany színű, ráteszem a cukrot, erre a gombócokat és összeforgatom.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el